Toont alle 3 resultaten
Naast stuivend fruit vallen ook de notige en leerachtige tonen op in deze wijn. Pure concentratie van smaken. De familie Arduini maakt al sinds 1940 wijn in het Valpolicella gebied in Italië. Hun motto: “wijnmaken is een manier van leven”....
Deze Valpolicella Ripasso is het ware huzarenstukje van Torre del Falasco. Niet voor niets werden ze in 2017 geselecteerd als derde beste wijnhuis van Italië. Deze Valpolicella Ripasso is een tweede gisting doorgaan in het gist van de prestigieuze Amarone...
Torre del Falasco Valpolicella Ripasso Superiore is een zwoele Italiaanse rode wijn. Deze wijn heeft niet voor niets Superiore in zijn naam staan. Heerlijke geuren van gestoofd fruit met smaken als bessen, zwart fruit, krenten, zoete kruidigheid en tabak. De...
Wat is Valpolicella Ripasso wijn?
Valpolicella Ripasso is een droge rode wijn gemaakt volgens de Italiaanse Ripasso methode. Deze bijzondere wijn wordt gemaakt in de Valpolicella streek gemaakt. Naast de Ripasso, wordt er ook de prestigieuze Amarone wijn gemaakt. Deze Amarone wijn wordt gemaakt van druiven die na de oogst zijn gedroogd. Hierdoor ontstaan er prachtig geconcentreerde wijn die vaak ook erg kostbaar is. Om te kunnen uitleggen hoe Ripasso wordt gemaakt, moeten we eerst uitleggen wat Amarone is.
Ontdek de wijnen uit de prestigieuze Amarone Valpolicella
Amarone wordt dus gemaakt door de geoogste druiven in te drogen. Hierdoor verdampt het water in de druiven, en blijven er alleen geconcentreerde smaken over. Nadat de Amarone is gemaakt, worden de gebruikte druiven opnieuw gebruikt om Ripasso te maken.
Ripasso betekent in het Italiaans ook letterlijk herpasseren of opnieuw passeren. De productie van de Ripasso gaat als volgt. Allereerst wordt er een jonge Valpolicella wijn gemaakt. Hiervoor worden de druiven Corvina, Rondinella en in sommige gevallen Molinara gebruikt. Deze jonge Valpolicella wordt vervolgens in een vat gemengd met de gebruikte druivenschillen en gist restanten van de Amarone wijn.
Nadat de gebruikte schillen van de Amarone en de basiswijn zijn gemengd, wordt er een tweede vergisting gestart. Hierdoor ontstaat de Valpolicella Ripasso wijn. De Valpolicella Ripasso wordt na de tweede gisting voor 12 maanden gerijpt in houten vaten, en 6 maanden op fles. De Valpolicella Ripasso wijnen zijn over het algemeen veel beter te betalen dan de Amarones. En wat ons betreft ook ontzettend interessant en een genot voor elke wijnliefhebber!
Hoe smaakt Valpolicella Ripasso wijn?
Door het toevoegen van de Amarone druivenschillen aan de Valpolicella Ripasso wijn krijgt de wijn een hoger alcoholpercentage. Daarnaast worden de zuren mooi in toom gehouden en krijgt de wijn een lekkere dichte structuur. Valpolicella Ripasso’s zijn ultiem in balans, met tonen van vanille en krenten in de smaak. De afdronk is heerlijk zacht met afgeronde tannines.
De rijke geschiedenis van de Valpolicella Ripasso wijnen
De Ripasso techniek die in de Valpolicella wordt gebruikt werd in 1964 uitgevonden. Bij een experiment van Italiaanse wijnmakers brachten ze de Amarone druivenschillen in aanraking met de Valpolicella basis wijn. Op deze manier kwamen de wijnmakers er achter dat er op deze manier een tweede gisting plaatsvond die unieke aroma’s in de wijn brengt. De Valpolicella Ripasso was geboren.
Valpolicella Ripasso wijn kopen
Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste Valpolicella Ripasso wijn kopen. Wij hebben 2 verschillende soorten op voorraad. Ga je voor een Ripasso met een ongekende prijs-kwaliteitverhouding? Of ben je een fijnproever, en kies je voor de kwalitatief hoogstaande Arduini? Naast deze Ripasso wijnen hebben we de beste Italiaanse wijnen geselecteerd:
Italiaanse rode wijn
Italiaanse witte wijn
Italiaanse bubbels