Franz Keller Oberbergener Bassgeige Chardonnay

13
Baden
2021
Houtrijping
10 tot 12 graden
Bevat sulfieten
Kurk
Wit
Duitsland
Vol
Chardonnay
Kip, Schaaldieren, Vis

Franz Keller Oberbergener Bassgeige Chardonnay is een waanzinnig goede houtgerijpte witte wijn. Afkomstig uit de hoog aangeschreven wijngaarden van de Kaiserstuhl. Wijnmaker Franz Keller is een culinair man, die naast dit wijnhuis ook 3 restaurants bezit. Hij wil in Duitsland dezelfde kwaliteit wijn maker als in de Bourgogne, en daar is hij zeer in geslaagd. Complexe witte wijn waarbij je de kruidigheid en romigheid van de houtrijping goed terug proeft. De balans is heel mooi tussen de frisheid van Chardonnay en de houtrijping. Geuren en smaken van rijp geel fruit, boterigheid en noten. Rond en zacht in de mond met een lange en minerale afdronk. Een absolute kwaliteitswijn uit Baden van een wereldberoemde wijnmaker.

 26,95 incl. BTW

Op voorraad
Flessen
4.7 van de 5
4.7 van de 5
  •    Niet goed, geld terug!
  •   Gratis levering in Nijmegen boven 20 euro
  •   Gratis verzending boven 70 euro

Klasse houtgerijpte Chardonnay met goede balans tussen fruit, frisheid en smaken van houtrijping.

Je zult ongetwijfeld verward raken over de smaak. Is dit nou een goede Bourgogne die ik hier proef? Je ziet een lichtgeel tot gelige kleur. Dat verraad gebruik van hout voor de rijping. In de neus merken we rijp fruit van gele appel , lychee, peer en citroen op. En daarnaast noten, boter en kruidigheid van hout. In de mond proeven we een volle, ronde en gebalanceerde smaak. De lange afdronk met een prachtige mineraliteit is de afsluiting. De wijn blijft een frisse indruk houden ondanks de houtrijping. Diet niet onder voor een goede witte Bourgogne.

Lekker bij vis, gevogelte en Aziatische gerechten.

Deze Chardonnay is er voor gemaakt om solo van te genieten. Maar een combinatie met eten is altijd fantastisch. Denk hierbij aan stevige visschotels en gevogelte. Als er een sausje bij zit, dan kan de wijn dat prima hebben. Vergeet de combinatie met schaal- en schelpdieren niet. Probeer het ook eens te combineren met milde gerechten uit de Aziatische keuken.

Extra informatie

Alcoholpercentage

13

Regio

Baden

Vintage

2021

Maturation

Houtrijping

Drinktemperatuur

10 tot 12 graden

Allergens

Bevat sulfieten

Closure

Kurk

Type wijn

Wit

Land

Duitsland

Smaakprofiel

Vol

Druiven

Chardonnay

Lekker bij

Kip, Schaaldieren, Vis

Franz Keller Oberbergener Bassgeige Chardonnay

Deze Franz Keller Oberbergener Bassgeige is een houtgerijpte Chardonnay. De wijngaard is aangeplant met Chardonnay wijnstok klonen uit de Bourgogne. In de Bourgogne is men gespecialiseerd in het maken van Chardonnay. Wijnmaker Keller wil deze kwaliteit wijn in Duitsland maken, en zijn keuze geeft al een beetje aan wat je kan verwachten van deze wijn. Vergelijk hem gerust met een witte Bourgogne en je zult verrast worden.

Druiven afkomstig van de Kaiserstuhl

De Oberbergener Bassgeige (eerste viool) is een toepasselijke naam voor dit mooi gelegen wijngebied in de Kaiserstuhl, hét top wijngebied in Baden. Kwaliteit en smaak speelt hier absoluut de eerste viool. Of moeten we zeggen contrabas, want de percelen op deze berg hebben de vorm van een contrabas. Deze Chardonnay van Franz Keller heeft dan ook veel kracht en elegantie. Dat komt niet in de laatste plaats vanwege de bodem die uit basalt en een toplaag van Löss bestaat. De terroir proef je in de wijn. Keller is altijd bescheiden met het houtgebruik, zodat de expressie van de wijndruif en het terroir nog duidelijker naar voren komt.

Hoge score van Robert Parker

Deze Chardonnay 2019 is bij de wijnmaker zelf volledig uitverkocht. Dat geeft wel aan hoe gewild deze wijn is bij liefhebbers en wijnkenners. Robert Parker geeft Franz Keller wijnen standaard 90 punten of hoger. Ook is dit bedrijf door de Gault & Millau gids uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar.

Kom je in Baden, vergeet dan niet een bezoek af te leggen. Franz Keller is met zijn Schwarzer Adler een culinair begrip. Het bestaat uit dit wijnbedrijf die mede door zoon Friedrich wordt gerund, een wijnimportbedrijf, een hotel en 3 restaurants. Waarschijnlijk overbodig om te vermelden dat de wijnkaart in de restaurants legendarisch zijn. Bekijk zijn verschillende bedrijven op zijn website. Of bekijk alle Duitse wijnen.