Jordan Inspector Peringuey Chenin Blanc

Vol
Zuid-Afrika
Chenin Blanc
Vis & Kip
Heerlijk volle en romige Chenin Blanc met smaken van citrus, peer, perzik en abrikoos. Een typische Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc van hoge kwaliteit. Wie zou toch de naamgever zijn van deze opvallende naam? Inspector Peringuey heeft een grote rol gespeeld in de strijd tegen druivenziektes in de regio. Deze wijn is voor 50% op Frans eikenhout en voor 50% in RVS tanks vergist. De wijn die in de eiken vaten zit blijft daarna nog eens 8 maanden ‘sur lie’, dus op zijn dode gistcellen, rijpen voordat de twee wijnen gemengd worden. Deze ‘sur Lie’ periode brengt extra aroma’s van brood, biscuit en toast. Dit proces zorgt dus voor de smaak, maar daarnaast behoudt zo’n wijn nog jarenlang zijn frisheid. Wat een heerlijk glas!
€ 12,85
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU
26007065000127
Fles

Heerlijke Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc van Jordan

Een mooie heldere en lichte kleur in het glas. Op de neus valt de frisheid direct op. Citrus, peer, ook dat gistige vleugje brioche en hooi. Heerlijk. In de mond valt de frisse zuurgraad direct op. We proeven dezelfde aroma’s. Maar ook ananas, nectarine. Een vleugje honing, zonder de zoetheid. Er zit een zacht romig mondgevoel in door de houtrijping. Een heerlijke afdronk.

Lekker bij gevogelte, salade en vis.

Deze mooi wijn is natuurlijk zeer geschikt als aperitief wijn. Maar vanwege zijn gelaagdheid is hij perfect in te zetten als begeleider van gevogelte, salades of lichte visgerechten.

Specificaties
Type wijnWit
LandZuid-Afrika
RegioStellenbosch
SluitingSchroefdop
Vintage2022
Alcoholpercentage14
DruivenChenin Blanc
Drinktemperatuur9 tot 11 graden
SmaakprofielVol
Lekker bijVis, Kip

Jordan Inspector Peringuey Chenin Blanc

Wie is die inspecteur zijn waar deze Chenin Blanc van Jordan naar is vernoemd? Het gaat om inspecteur Péringuey. Deze Franse inspecteur-generaal leidde in de 19e eeuw in de Kaapregio de strijd tegen de Phylloxera druifluis. Zoals wellicht bekend richtte deze druifluis grote schade aan bij de wijnbouw in Europa, zodat de wijnbouw bijna ten gronde ging. De oplossing bleek uiteindelijk om de van oorsprong Europese wijnstokken te enten op Amerikaanse onderstokken. Deze bleken resistent te zijn voor de druifluis. Als eerbetoon aan meneer Peringuey heeft het wijnhuis Jordan besloten deze Chenin Blanc wijn aan hem op te dragen.

De Chenin Blanc stokken van deze wijn

Gary Jordan is de wijnmaker van het wijnhuis Jordan, en is van oorsprong een geoloog. Door zijn achtergrond weet hij precies waar de verschillende druivensoorten het beste tot hun recht komen. De Chenin Blanc wijnstokken zijn ongeveer 30 jaar oud en staan op verweerd graniet en leem. Het staat gericht op het zuiden en oosten. Op het zuidelijk halfrond zijn dat koelere richtingen ten opzichte van de zon. Dat is in Zuid-Afrika geen overbodige luxe. Door de warmte worden de druiven wel rijp, maar het is zaak om voldoende zuren op te bouwen. En daar staan de wijnen van Jordan om bekend. Volop smaak en frisheid. De Chenin Blanc druif is in Zuid-Afrika tot een benchmark druif uitgegroeid. We kennen de druif van uit de Franse Loire streek. De Zuid-Afrikaanse stijl is gemiddeld genomen wat uitbundiger en rijker. Een stijl die in warme jaren ook wel in Anjou, Montlouis en Vouvray in de Loire is te vinden.

Deze wijnen passen bij jouw smaakprofiel en zijn ook vol!