Perrachon Morgon Cote du Py
Perrachon Morgon Cote du Py is een hoogwaardige rode wijn uit de Beaujolais. Morgon is een van de 10 Crus uit het gebied die wijnen maken van uitzonderlijke kwaliteit en complexiteit. Cote du Py is een heuvel in de appellatie, met vulkanische bodem. Dit is het beste stukje in Morgon, en de wijngaarden van Perrachon liggen aan de voet van de heuvel. De druiven worden geoogst op een perceel van 0,42 hectare met een zeer kiezelachtige bodem, schistachtig, rijk aan ijzeroxide, typisch voor deze appellation. Het geeft een helderpaarse wijn die vervolgens gerijpt is in eiken vaten. Voor Morgon typische aroma’s van kirsh met peperige tonen worden goed aangevuld met tonen van rode bessen en truffel. Een uitmuntende wijn die nu gedronken kan worden, maar ook nog makkelijk 5 jaar na oogstjaar bewaard kan worden.
€ 16,99 incl. BTW
Op voorraadNiet goed, geld terug!
Gratis levering in Nijmegen boven 20 euro
Gratis verzending boven 70 euro
Verleidelijk Morgon Côte du Py wijn met concentratie en complexiteit.
Deze wijn heeft voor Morgon typische aroma's van kirsh met peperige tonen. Dit wordt goed aangevuld met tonen van rode bessen en truffel. Een uitmuntende wijn die nu gedronken kan worden, maar ook nog makkelijk 5 jaar na oogstjaar bewaard kan worden.
Lekker bij zwaardere gerechten.
Deze wijn heeft power, complexiteit en concentratie. Serveer hem daarom met wild vlees of gerechten met eend.
Extra informatie
Alcoholpercentage | 13 |
---|---|
Regio | Beaujolais |
Vintage | 2021 |
Drinktemperatuur | 14 tot 16 graden |
Allergens | Bevat sulfieten |
Closure | Kurk |
Type wijn | Rood |
Land | Frankrijk |
Smaakprofiel | Robuust |
Druiven | Gamay |
Lekker bij | Groenten, Harde kaas, Kip, Schaaldieren, Vis, Worst, Zachte kaas |
Content missing
Perrachon Morgon Cote du Py
Perrachon Morgon Cote du Py is een hoog beoordeelde wijn uit de Franse Beaujolais regio. Tevens is deze wijn een van de kroonjuwelen van het wijnhuis Domaine Perrachon. In de Beaujolais worden er op verschillende niveaus wijn gemaakt. Naast de generieke Beaujolais zijn er 10 dorpen die hogere kwaliteit wijn maken dan de rest van de streek. Deze dorpen, ook wel Cru’s genoemd, mogen hun dorpsnaam op de fles vermelden. Deze wijn komt uit Morgon, een van de tien Crus van Beaujolais. In Morgon ligt de Côte du Py-heuvel. Deze heeft een unieke bodemsamenstelling en microklimaat, waardoor Perrachon er een uitzonderlijke wijn kan maken die het karakter van deze plek benadrukt.
Het Wijnhuis Perrachon
Domaine Perrachon is een van de oudste wijnhuizen in Beaujolais en is opgericht in 1877. Het domein is sindsdien generaties lang in handen gebleven van dezelfde familie, die zich volledig heeft toegewijd aan het maken van hoogwaardige wijnen. Momenteel staan de vijfde generatie, Martine en Laurent, en de zesde generatie, Maxime en Adrien, aan het hoofd van het huis. De eerste geschriften over activiteiten in de wijnhandel deze familie gaan terug tot 1601. Perrachon werkt volgens traditionele methodes, maar combineert deze met moderne technieken om het beste uit hun wijngaarden te halen. Deze werkwijze en toewijding zorgen ervoor dat elke fles wijn die hun kelders verlaat een authentieke uitdrukking is van de unieke terroirs van Beaujolais.
Laurent en zijn twee zonen bestieren wijngaarden van tussen de 35 en 80 jaar oud. De wijngaarden liggen verspreid over de hele Beaujolais en liggen in verschillende Cru’s. Door generaties aan ervaring kent de familie de ‘climats’ door en door. Dit zijn de specifieke omstandigheden in een stukje wijngaard. Hierdoor kunnen in de wijngaard en de wijnkelder vervolgens de juiste keuzes gemaakt worden voor het beste resultaat. Het wijn maak proces lijkt veel op het maken van klassieke rode Bourgogne wijnen. De druiven worden deels ontsteelt, afhankelijk van het karakter die de wijn moet krijgen. Er worden geen gisten toegevoegd: enkel de druif-eigen gistcellen worden gebruikt. De vergisting van het druivensap is een lang proces om zo een breed pallet van smaken, complexiteit en structuur te verkrijgen in de wijnen. Opvoeding van de wijnen gebeurt in de gewelfde kelders die gebouwd zijn in het jaar 1701 op het domein Perrachon.
De Beaujolais en haar Crus
Beaujolais is het meest zuidelijke onderdeel van de Bourgogne streek. Het staat bekend om de fruitige wijnen van de Gamay druif. Helaas staat de Beaujolais vooral bekend om zijn Beaujolais Nouveau wijnen, die fris, fruitig en eenvoudig zijn. De streek heeft veel meer te bieden dan deze ietwat saaie wijn. Beaujolais herbergt een tiental Cru dorpen, die allemaal een eigen unieke wijn met diepgang en complexiteit voortbrengen. Deze wijnen zijn te vergelijken met andere hoogaangeschreven rode Bourgogne wijnen. De Crus zijn Brouilly, Côte de Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas en Saint-Amour. Over het algemeen kunnen deze wijnen goed ouderen en tonen de unieke kenmerken van een specifieke wijngaard.
Morgon en de Unieke Côte du Py
De appellatie Morgon is een van de meest prominente en bekende Crus van Beaujolais. Morgon staat bekend om zijn krachtige en gestructureerde wijnen die vaak een rijpingspotentieel van meerdere jaren hebben. In tegenstelling tot sommige lichtere Beaujolais-wijnen heeft Morgon een dieper en rijper karakter. Tonen van rode bessen, kersen, pruimen en aardse tonen van bosgrond, truffel en paddenstoel zijn te ontdekken in een goede Morgon. In de appellatie is de Côte du Py heuvel het hoogst aangeschreven. De bodem is hier vulkanisch met blauw graniet en veel mineralen. Deze bodem zorgt voor intensiteit en complexiteit. Daarnaast zorgen de wijnmakers van Perrachon ervoor dat de kenmerkende frisheid van Gamay behouden blijft.
De Gamay druif
De Gamay is een druif die vrijwel alleen in Beaujolais wordt gebruikt. Deze druif kan voor fruitige en lichte wijnen zorgen, maar in Morgon krijgen deze wijnen meer power, mineraliteit en diepte mee. De druiven worden volledig handmatig geoogst. Er wordt een pneumatische pers gebruikt, waarna een macération semi-carbonique wordt toegepast voor 12 tot 14 dagen. Hierna krijgt de wijn een rijping van 12 maanden in eikenhouten vaten, en daarna nog 3 maanden in grotere eiken vaten. Rijpingspotentieel is minimaal 4 tot 5 jaar na de oogst.
Andere suggesties…

Château Soucherie Anjou rouge
Château Soucherie Anjou rouge is een wijn gemaakt van 100% Cabernet Franc. Dit inheemse druiven ras levert een prachtige karaktervolle wijn op. De stokken zijn erg oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar met een ondergrond van schist. De...
Niet goed, geld terug!
Gratis levering in Nijmegen boven 20 euro
Gratis verzending boven 70 euro

Henri Maire Côtes du Jura Pinot Noir
Henri Maire Côtes du Jura Pinot Noir is een elegante rode wijn uit een van de meest unieke wijnregio's van Frankrijk. Deze wijn komt uit de Jura, een gebied dat bekend staat om zijn kalkrijke bodems en koele klimaat. Ideale...
Niet goed, geld terug!
Gratis levering in Nijmegen boven 20 euro
Gratis verzending boven 70 euro