Giovanni Rosso Barolo

2
Robuust
Italië
Nebbiolo
Groenten, Harde kaas & Biefstuk
‘Barolo, de wijn der koningen en de koning van de wijn’. Dat zegt direct alles. Misschien nog meer dan de 93 punten die Robert Parker gaf voor deze wijn of de 3 glaasjes(sterren) die de wijn kreeg in de Gambero Rosso, dé wijngids van Italiaanse wijnen. Deze Giovanni Rosso Barolo is uiteraard gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. Een pure Barolo die vroeger rijp is. Wijnmaker Davide Rosso heeft na het overlijden van zijn vader Giovanni het stokje binnen dit familiebedrijf overgenomen. Hij gaat volledig voor biologische wijnbouw. Je proeft bij hem het terroir terug in de wijn. De vinificatie van de Giovanni Rosso Barolo vindt plaats in cementen vaten, terwijl er door andere wijnhuizen meestal RVS vaten worden gebruikt. Davide Rosso kiest hiervoor omdat cementen vaten volgens hem de warmte beter absorberen. Om de pure smaak van de druiven en het terroir te krijgen vindt de rijping plaats in grote houten vaten, Bottes in het Italiaans. Hierdoor wordt de invloed van het hout tot het minimum beperkt qua smaak, maar speelt het eikenhout wel zijn rol om de tannines te verzachten en de wijn ronder van smaak te laten worden. De Giovanni Rosso Barolo is dus vroeger op dronk dan we van vroeger gewend waren bij een Barolo. Deze trend zal je steeds vaker tegenkomen.
€ 34,50
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU
8028981001450
Fles

Prestigieuze Barolo die indruk maakt.

Wat een mooie lichte granaatrode kleur. Je verwacht daardoor weinig tannines, maar de Barolo kenner weet wel beter. Zoals het hoort bij een Barolo zijn er stevige tannines, maar heel mooi rijp en ontwikkeld. Op de neus de heerlijke geur van bosviooltje. Ook een vleugje ceder. Daarnaast aroma’s van zwart fruit die ook terugkomen in de mond. We proeven zwarte kers, braam. De milde zuren maken het smaakpalet compleet. We worden verrast op een heerlijke lange afdronk. Echt een glas om van te genieten.

Lekker bij kaas, vlees en paddestoelen.

Dit is zo’n typische wijn die bij het haardvuur zo heerlijk is. Serveer er kaas bij met stevig karakter en het is dubbel genieten. Suggesties? Friese nagelkaas, Gorgonzola, Harde brokkelkaas. Het is niet voor niets dat een Barolo vaak in het najaar en de winter wordt gedronken. Hij combineert namelijk prachtig met de karakteristieke smaak van wild. Het gebruik van truffel bij de maaltijd roept gewoon om deze Barolo. Ook rood vlees is altijd een goede keus. Gegrild, gebakken, op de BBQ. Gerechten met paddestoelen zijn heerlijk. Maak eens een (vegetarische) stoofschotel en combineer met Barolo. Een risotto die goed op smaak is vormt ook een geheel. Gegrilde kalfsniertjes smaken ook fantastisch in combinatie met deze machtige Barolo wijn.

2 Gouden medailles

92 Parker Punten
3 Glaasjes van Gambero Rosso
Specificaties
Type wijnRood
LandItalië
RegioPiëmonte
SluitingKurk
Vintage2017
Alcoholpercentage14
DruivenNebbiolo
Drinktemperatuur16 tot 18 graden
SmaakprofielRobuust
Lekker bijGroenten, Harde kaas, Biefstuk
BijzonderhedenBiologisch
MedaillesGoud
De wijnstreek Barolo uit de Italiaanse Piemonte regio heeft een bijna magische naam. Deze streek staat bekend om zijn stevige rode wijnen. Iedereen wist dat Barolo wijnen er jaren over deden om op dronk te raken. Het is nog niet eens zo lang geleden dat je 10 jaar of langer moest wachten tot de wijn op dronk was. Dat is deels nog zo. In Barolo is echter veel veranderd. Er zijn zoals in zoveel wijnstreken jonge wijnmakers gekomen die de laatste wijnmaak technieken kennen, zich aanpassen aan de markt en er hun twist aan geven. Deze Giovanni Rosso Barolo is daar een voorbeeld van. Net zoals de andere wijnen uit deze streek, is deze Barolo gemaakt van enkel Nebbiolo druiven.
Deze wijnen passen bij jouw smaakprofiel en zijn ook robuust!