‘Barolo, de wijn der koningen en de koning van de wijn’. Dat zegt direct alles. Misschien nog meer dan de 93 punten die Robert Parker gaf voor deze wijn of de 3 glaasjes(sterren) die de wijn kreeg in de Gambero Rosso, dé wijngids van Italiaanse wijnen. Deze Giovanni Rosso Barolo is uiteraard gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. Een pure Barolo die vroeger rijp is. Wijnmaker Davide Rosso heeft na het overlijden van zijn vader Giovanni het stokje binnen dit familiebedrijf overgenomen. Hij gaat volledig voor biologische wijnbouw. Je proeft bij hem het terroir terug in de wijn. De vinificatie van de Giovanni Rosso Barolo vindt plaats in cementen vaten, terwijl er door andere wijnhuizen meestal RVS vaten worden gebruikt. Davide Rosso kiest hiervoor omdat cementen vaten volgens hem de warmte beter absorberen. Om de pure smaak van de druiven en het terroir te krijgen vindt de rijping plaats in grote houten vaten, Bottes in het Italiaans. Hierdoor wordt de invloed van het hout tot het minimum beperkt qua smaak, maar speelt het eikenhout wel zijn rol om de tannines te verzachten en de wijn ronder van smaak te laten worden. De Giovanni Rosso Barolo is dus vroeger op dronk dan we van vroeger gewend waren bij een Barolo. Deze trend zal je steeds vaker tegenkomen.
Wat een mooie lichte granaatrode kleur. Je verwacht daardoor weinig tannines, maar de Barolo kenner weet wel beter. Zoals het hoort bij een Barolo zijn er stevige tannines, maar heel mooi rijp en ontwikkeld. Op de neus de heerlijke geur van bosviooltje. Ook een vleugje ceder. Daarnaast aroma’s van zwart fruit die ook terugkomen in de mond. We proeven zwarte kers, braam. De milde zuren maken het smaakpalet compleet. We worden verrast op een heerlijke lange afdronk. Echt een glas om van te genieten.
Dit is zo’n typische wijn die bij het haardvuur zo heerlijk is. Serveer er kaas bij met stevig karakter en het is dubbel genieten. Suggesties? Friese nagelkaas, Gorgonzola, Harde brokkelkaas. Het is niet voor niets dat een Barolo vaak in het najaar en de winter wordt gedronken. Hij combineert namelijk prachtig met de karakteristieke smaak van wild. Het gebruik van truffel bij de maaltijd roept gewoon om deze Barolo. Ook rood vlees is altijd een goede keus. Gegrild, gebakken, op de BBQ. Gerechten met paddestoelen zijn heerlijk. Maak eens een (vegetarische) stoofschotel en combineer met Barolo. Een risotto die goed op smaak is vormt ook een geheel. Gegrilde kalfsniertjes smaken ook fantastisch in combinatie met deze machtige Barolo wijn.
De wijnstreek Barolo uit de Italiaanse Piemonte regio heeft een bijna magische naam. Deze streek staat bekend om zijn stevige rode wijnen. Iedereen wist dat Barolo wijnen er jaren over deden om op dronk te raken. Het is nog niet eens zo lang geleden dat je 10 jaar of langer moest wachten tot de wijn op dronk was. Dat is deels nog zo. In Barolo is echter veel veranderd. Er zijn zoals in zoveel wijnstreken jonge wijnmakers gekomen die de laatste wijnmaak technieken kennen, zich aanpassen aan de markt en er hun twist aan geven. Deze Giovanni Rosso Barolo is daar een voorbeeld van. Net zoals de andere wijnen uit deze streek, is deze Barolo gemaakt van enkel Nebbiolo druiven.
Deze wijnen passen bij jouw smaakprofiel en zijn ook robuust!
Prijswinnaar Deze wijn heeft de volgende prijzen gewonnen:
2 Gouden medailles
Kaiken Estate Malbec is krachtige wijn, maar met een fruitig karakter en ronde tannines. De wijnmakers is het gelukt om de kracht van de Malbec druif in een elegant jasje te stoppen. Wereldwijd staat deze Argentijnse rode wijn dan ook hoog aangeschre
De Primitivo druif wordt in Engelstalige gebieden ook wel Zinfandel genoemd. De bodem terra rossa heeft de ideale karakteristieken voor een wijn van hoge kwaliteit: 40 tot 100 centimeter aan de bovenkant van het oppervlakte bestaat uit van licht rood
Priorat is de thuisbasis van echte Spaanse rode krachtpatsers. Deze krachtige en rijpe rode wijn is biodynamisch geproduceerd door het familiebedrijf Pinord. Genereuze neus van zwart fruit, chocolade en een hint van vanille. De smaak is vol, met mooi
Prijswinnaar Deze wijn heeft de volgende prijzen gewonnen:
1 Gouden medaille
Wat ons betreft is de hoge score van Robert Parker voor deze wijn meer dan terecht. Heerlijke wijn met een mooie paarsrode kleur. Het wijnhuis ligt ten westen van het Italiaanse Pescara in het pittoreske dorpje Loreto Aprutino. Talamonti heeft geïnv
Prijswinnaar Deze wijn heeft de volgende prijzen gewonnen:
1 Gouden medaille
Een score van maar liefst 89 Parker punten. Typische Italiaanse wijn vol smaak, kruidigheid en karakter. Talamonti ligt ten westen van Pescara in Italië in de Abruzzo streek dicht bij de zee. Op dit wijnbedrijf maken ze karaktervolle wijnen maar in
De Covila II Crianza is een echte Spaanse krachtpatser. Deze elegante wijn met dieprode kleur heeft gerijpte fruittonen gemengd met vanille en cacao hints door zijn jaar rijping op Amerikaans eikenhout. De fruitigheid en hout invloeden zijn mooi in b
La Ferme du Mont Chateauneuf-du-Pape Vendange is gemaakt van 80% Grenache. De rest is aangevuld met Syrah en Mourvèdre. Dit is een zeer geconcentreerde wijn. Vol en rijp rood en zwart fruit, met een hint van kruiden en drop. De mineraliteit geeft de
Dit etiket vergeet je niet snel meer. Nebla, oftewel nevel. Nube, oftewel wolk was ook een goede keus geweest. De wijngaard is aangelegd op grotere hoogte in het Spaanse Ribera del Duero, hoog in de richting van de wolken. Hierdoor heeft dit gebied h
Deze Chianti Classico van Rocca di Castagnoli is groot rood uit Italië. Uiteraard gemaakt van de Sangiovese druif, wat de heerlijke karakteristieke Chianti smaken geeft. De geur van rijpe kersen knallen uit je glas, begeleid door geuren van verse bl
De Bodegas Volcanes Carmenère Reserva reflecteert het bijzondere terroir van het Chileense wijngebied Rapel Valley. Chili telt maar liefst 2900 verschillende vulkanen. De naam van het wijnhuis zegt het al een beetje. De Carmenère druiven van Bodega